Tiesitkö, että nivelrikko… Faktaa nivelrikoista ja niiden hoidosta

Kirjoitin nivelrikosta lyhyesti Instagramissani tällä viikolla ja tää teksti on omistettu sulle, jolla on haasteita nivelien kanssa, ehkä lääkäri on diagnosoinut nivelrikon tai alkavan sellaisen. Toivon, että saat tekstistä voimaa ja apua kuntoutukseen. Nivelrikkoon ei ole olemassa parantavaa hoitoa, kuitenkin oireita voidaan lievittää ja elämää helpottaa merkittävästi oikeanlaisella hoidolla!

Nivelrikon aiheuttama kipu voi olla voimakasta ja sen seurauksena elämänlaatu on saattanut kärsiä. Tärkeät harrastukset saattavat jäädä tauolle, loppua sillä kipu tekemisessä saattaa olla niin kovaa, ettei mieli tee enää uudelleen kipua aiheuttavan asian pariin. Kipu lamaannuttaa itsessään, sekä tärkeiden asioiden lopettaminen tuntuu ikävältä. Kannustankin todella pyytämään apua ammattilaiselta, jotta pystyt pitämään itsellesi mielekkäitä aktiviteettejä elämässä, eikä niistä tarvitse luopua nivelrikosta huolimatta.

Tiesitkö, että:
∆ Vaikka harjoittelussa tulisikin kipua, se ei tarkoita, että aiheuttaisit sillä lisävauriota tai haittaa niveleen
∆ Harjoittelu on turvallista myös pitkälle edenneen nivelrikon kanssa
∆ Nivelrustosi ei kulu enempää sitä käyttämällä
∆ Kuvantamisissa ei ole havaittu nivelrikon pahenemista harjoittelun seurauksena
∆ Harjoittelu ei lisää tekonivelleikkauksen todennäköisyyttä

H A R J O I T T E L U
Lieventää kipua
Lisää toimintakykyä
Parantaa elämänlaatua

Harjoittelun tulisi sisältää sekä voimaa, että kestävyyskuntoa kehittävää harjoittelua.

V O I M A
Voimaharjoittelu saattaa kuulostaa pelottavalta, ahdistavalta tai salikörmyjen ähinältä kuntosalilla. ”En ole yhtään kuntosalitreenaaja!” Mitäpä sanot, jos kerron että se ei haittaa! Ehkä voisit treenata kotona, ulkona tai harrastuspaikallasi? Olisiko mielekkäämpää, jos oma harjoittelu tapahtuisi siinä ympäristössä, jossa muutenkin vietät aikaa? Sen ei tarvitse olla sinulle kustannuskysymys, kalliita kuntosalijäsenyyksien tai välineiden hankintoja, meidän ympäristöistämme löytyy usein mahtavat puitteet myös kehittävälle voimaharjoittelulle!

Voimaharjoittelua parhaimmillaan, metsähommissa mökillä

K E S T Ä V Y Y S
Entä sitten kestävyysharjoittelu? Hikisiä juoksulenkkejä, säällä kuin säällä ja vihaat juoksemista? Uimahallissa pulikointia, vaikka et niinkään nauti uimisesta? Senkään ei ole pakollista tapahtua näin. Kestävyysliikunta voi olla myös puutarhassa puuhastelua, kävelyjä metsässä, geokätköilyä? Hevosen kanssa maasta käsin työskentelyä? Agilityä koiran kanssa? Tanssia? Tai voisitko lisätä hyötyliikunnan määrää? Tärkeintä on, että et jää paikallesi, liikuntamuotoja ja lajeja maailmasta löytyy, joten varmasti löydämme sen, mikä sinua motivoi ja miten voit sitä lajia toteuttaa!

Tärkeätä nivelrikon kanssa eläessä on siis:

∆ On ymmärrettävää, että kipu pelottaa ja sen mukana tulee pelko, ettet enää voi harrastaa lajiasi, jos kerrot siitä ääneen ammattilaiselle ja liike sinulta kiellettäisiin. Ammattilaisen tehtävä on kuitenkin päinvastainen, suunnitelmallisella vahvistamisella voidaan mahdollistaa lajin jatkaminen! Ota rohkeasti yhteys ammattilaiseen!

∆ Aseta omat tavoitteesi, kerro mieltymyksistäsi, suosikkilajeistasi. Pysyvään muutokseen päästäkseen tavoitteet ja motivaatio tulee lähteä itsestäsi, ei niin, että joku fysioterapeutti tai PT sanelee sulle mitä tulisi tehdä ja kuinka liikkua. Hyvinvointitekojen tulisi perustua omaan haluusi parantaa elämänlaatua ja edistää omaa hyvinvointiasi. Jos kuitenkin haluat nivelrikon kivuttomammaksi, jotain muutoksia olisi tehtävä.

Muistaa, että kuormittamalla itseäsi et riko kehoasi! Nivelrikko ei ole esteenä kovallekaan harjoittelulle, esimerkiksi myös kovaa iskutusta sisältävät lajit kuten juoksu- ja hyppelyharjoittelut voivat hyvin olla osana sun liikkumista! Eivätkä ne kuluta niveltäsi enempää tai edistä tekonivelleikkaukseen joutumista.

Fysioterapeutin tehtävä kuntoutuksessa on siis löytää keinoja lisätä ja ylläpitää liikettä elämässäsi, eikä kieltää sitä. Vaikka sulla olisi nivelrikkoa, se ei tarkoita että pitäisi liikkua vain kevyesti tai esimerkiksi käydä vain uimassa ”koska se on niiiin hyvää liikuntaa nivelrikkoiselle”, käy siellä vain, jos pidät siitä!

Ei ole olemassa yhtä, parasta liikuntamuotoa nivelrikon kuntoutukseen..

..Paitsi se, joka tulee tehtyä. Eli sulle mieleinen laji, siinä ympäristössä jossa viihdyt!

Kuinka paljon sitten tulisi liikkua?
Parhaimmat tulokset saadaan kun liikutaan (vähintään) tuttujen liikuntasuositusten mukaisesti! Lihaskuntoa ja liikehallintaa kaksi kertaa viikossa, rasittavaa liikkumista 1h 15 min tai reipasta liikkumista 2h 30min viikossa. Kevyttä liikkumista mahdollisimman usein ja mahdollisimman paljon taukoja paikallaan oloon.

Myös uni on merkittävä tekijä jokaisen elämässä. Liian vähäinen palautuminen vaikuttaa kivun kokemiseen. Tähän, ei kuitenkaan tässä tekstissä mennä syvällisemmin sillä siitä riittäisi kirjoitettavaa oman blogisarjansa verran! Ehkä siitä sitten seuraavalla kerralla!

Mä haluan auttaa sua, joten ota rohkeaasti yhteyttä, jos nämä asiat mietityttävät, olit sitten lähellä tai kaukana, etäyhteyksillä päästään hyviin tuloksiin kuntoutuksessa!

Teksti koostettu mm. seuraavien lukemisen pohjalta!
Holden – Button – Collins ym. 2020. Guidance for implementing best practice therapeutic exercise for people with knee and hip osteoarthritis: what does the current evidence base tell us?
Kolasinski – Neogi – Hochberg ym. 2020. 2019 American College of Rheumatology/Arthritis Foundation Guideline for the Management of Osteoarthritis of the Hand, Hip, and Knee.
Regnaux – Lefevere-Colau – Trinquart ym. 2019. High‐intensity versus low‐intensity physical activity or exercise in people with hip or knee osteoarthritis. Cochrane-katsaus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: