3 vinkkiä liikuntavammojen ennaltaehkäisyyn

Aiemmissa kirjoituksissa puhuin loukkaantumisista sekä niiden hoidosta, joissa molemmissa mainitsin vammojen ennaltaehkäisyn mahdollisuudesta. Mitä kaikkea ennaltaehkäisy sitten voisi olla? Loukkaantumisia käsittelevän kolmas osa ottaa kantaa siihen, kuinka loukkaantumisia voitaisiin ennaltaehkäistä!

Keho tottuu toimimaan juuri niillä tavoilla kuin sitä käytetään ja vahvistuu niillä liikeradoilla, kun sitä käytetään. Usein parasta ennaltaehkäisyä on muuttaa totuttua tapaa liikkua ja lisätä uusia tapoja liikkua ja liikuttaa kehoa. Kiemurrella, kaarrella, koukistaa kaavamaisen ”optimaalisen” liikkeen sijaan. Koska viimeksi kävit läpi esimerkiksi olkanivelen kaikki liikelaajuudet? Kiersit selkää samalla kun se on pyöristettynä? Käänsit polvia tarkotuksella sisäänpäin? On tietenkin tärkeää vahvistaa lajisi, arkesi vaatimia ”optimaalisia” ja lajinomaisia liikemalleja. Pitkällä aika välillä mistä tahansa lajista tulee yksipuolinen tapa kuormittaa kehoa, oli kyseessä sitten tanssi, jalkapallo tai kamppailu. Jokaisessa lajissa toistuu tietyt kaavat, liikemallit ja -sarjat, jolloin keho tottuu toimimaan juuri niissä. Joten liikutathan kehoasi viikoittain monipuolisesti, mahdollisimman kaukana normaalista lajistasi ja tavastasi liikkua?

Keho loukkaantuu tilanteissa, joihin se ei ole valmistautunut, joten ole valmis!

Ilman kontaktia sattuvien alaraajavammojen riskiä pystyttiin pienentämään 66% aktivoivalla alkulämmittelyllä. Aktivoivan alkulämmittelyn tarkoituksena on valmistaa kehoa sekä herättää hermostoa tulevaa suoritusta varten. Tutkitusti toimivia loukkaantumisen ennaltaehkäisyohjelmia on olemassa valmiina saatavilla (mm. jalkapallon FIFA 11 + , yliolan lajeihin ostrc shoulder injury prevention programme). Ennaltaehkäisyohjelmassa on huomioitu mahdolliset loukkaantumisen riskitekijät sekä lajivaatimukset, joiden pohjalta kehitetyn ohjelman vaikuttavuutta seurataan ja kehitetään tarpeen vaatiessa. Kuitenkaan maailman parhaallakaan suunnittelemalla ei tee mitään, jollei se tule aktiiviseen käyttöön liikkujan, urheilijan, valmentajien arjessa. Kuten Emery ja Pasanen totesivat: “”Paras” vammojen ennaltaehkäisyohjelma on se, jonka valmentajat, urheilijat ja liikkujat voivat ottaa käyttöön ja ylläpitää”.

Tämän pohjalta, 3 vinkkiä liikuntavammojen ennaltaehkäisyyn:

  1. Käytä kehoa monipuolisesti ja mahdollisimman kaukana oman lajisi tyypillisestä tavasta liikkua
  2. Tee huolellinen, valmistava alkulämmittely
  3. Hae apua osaavalta ammattilaiselta, tehkää yhdessä suunnitelma, jonka avulla pienennetään just sun loukkaantumisherkkyyttä!

Loukkaantumisten ennaltaehkäisy ei ole vain urheilijoiden elämässä merkittävää, vaan ihan jokaisen meistä. Kuormitathan sinäkin kehoasi monipuolisesti? Lämmitteletkö ennen treenaamista? Haastan kaikki lukijat kokeilemaan jotain itselle uutta tapaa liikkua viikon aikana! Millon viimeksi ryömit, konttasit tai kiipesit puuhun?


Lue myös:
OSA I: Kestävämpi keho – asiaa loukkaantumisesta
OSA II: Rauhaa ja rakkautta – liikuntavamman ensiapu

LÄHTEET mm.
Emery, Carolyn – Pasanen, Kati 2019. Current trends in sport injury prevention. Rheumatology.
Pasanen, Kati – Jussila, Anne-Mari. Tutkittu tieto valmennuksen tueksi. UKK instituutti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: