Rauhaa ja rakkautta – liikuntavamman ensiapu

Parempi ensiapu – nopeampi paranemisprosessi. On mahdotonta ennaltaehkäistä liikuntavammoja täysin, mutta hyvällä ensiavulla niiden paranemisennustetta voidaan merkittävästi parantaa. Liikuntavammojen ensiavun ohjeistukset ovat saaneet täydennystä aiempaan kolmen koon hoitoon. Kylmä, koho ja kompressio ovat olleet keskustelun, tutkimuksen ja kehitystyön alla ja uusi, hieman laajempi ohjeistus PEACE & LOVE olisi hyvä jokaisen liikkuvan ihmisen, valmentajan ja urheilijan ottaa haltuun!

Rauhaa, heti loukkaantumisen jälkeen:

Kevennä harjoitteluasi 1-3 päivän ajaksi, jotta pystytään minimoimaan verenvuoto ja vamma-alueen ärtyminen. Kuitenkaan lievää kipua ei ole syytä pelätä tai välttää! Lepo on tärkeää vamma-alueelle, vain mielikuvitus on rajana siitä, kuinka voit kuormittaa muuta kehoa! Minimoi lepo myös vamma-alueella ja palaa vähittäin kuormittamaan aluetta hyvinkin pian!

Turvotuksen vähentämiseksi suositellaan kohoasentoa, vaikka ei ole kiistatonta tulosta siitä, että kohoasennosta olisi hyötyä. Kuitenkin oletettu hyöty ylittää haitat. Kohota siis raaja sydämen yläpuolelle.

Vältä suuria annoksia tulehduskipulääkkeitä sekä kylmähoitoa, joilla saattaa olla haitallinen vaikutus paranemisprosessiin pitkällä tähtäimellä! Suositusten muuttamisen taustalla vähäinen tutkimusnäyttö sekä mahdollinen paranemista hidastava vaikutus.

Heti vamman jälkeen toteutettu kompressio rajoittaa verenvuotoa ja turvotusta alueella, sekä hyödyttää mahdollisesti toipumista ainakin nilkan nyrjähdysvammoista.

Opasta ja hae opastusta ammattilaiselta. Korosta aktiivista toimintaa, passiivisten hoitojen käyttö ei ole osoittautunut tehokkaaksi ja pitkällä aikavälillä saattavat jopa hidastaa palautumista. Monet vammat paranevat, kun maltat antaa kyseiselle kudokselle vaaditun paranemisajan.

Keho palautuu hyvin itsekseen, kunhan maltat hetkeksi aikaa tiputtaa kyseisen alueen kuormitusta! Mitä muuta kehoa kuormittavaa voisit nyt tehdä, jos sinulle ominaiset harjoitukset ovat nyt tauolla hetken? Mieti, mille nyt jää aikaa enemmän kuin normaalisti.

Muutaman päivän päästä tapahtumasta on aika extrarakkaudelle kehoa kohtaan!

Myös loukkaantunutta kehonosaa tulisi kuormittaa mahdollisimman pian! Liikuttaminen edistää paranemisprosessia, sekä lisää kuormituskestävyyttä, niissä tapauksissa, kun oireet ovat siedettäviä eikä jää päälle pitkäksi aikaa harjoittamisen jälkeen

Kehosi on vahva, parantuva ja pystyvä ❤ älä pelkää kipua tai vaurioitunutta aluetta, kehosi on uskomaton ja parantaa sen alta aikayksikön, kun luot sille optimaalisen ympäristön. Keskustele kuntoutusalan ammattilaisen kanssa, joka osaa antaa sinulle arvion, kuntoutuksen kestosta sekä ohjeet oikeanlaiseen kuormitukseen. Vastakohtana, pessimistinen asenne ennustaa huonompaa tulosta kuntoutuksessa. Keskitytään siihen mitä voidaan ja pystytään JUST nyt tekemään, jotta palauduttuasi vammasta, olet entistä vahvempi!

Jo muutaman päivän päästä vammasta voit aloittaa verenkiertoelimistöä kuormittavan harjoittelun! Sopivaa harjoittelutapaa saattaa joutua etsimään, mutta se vaiva kannattaa nähdä. Aerobinen harjoittelu vaikuttaa kivun kokemukseen lieventävästi sekä parantaa verenkiertoa myös vammautuneella alueella!

Harjoittelu auttaa ylläpitämään ja kasvattamaan liikeratoja sekä edistää asennonhallintaa ja voimaa vamman jälkeen! Pientä kipua harjoittelun aikana ei tarvitse säikähtää ja lievän, siedettävän kivun ei kannata antaa olla esteenä liikkumaan palautumisessa, kuitenkaan kovaa kipua tulisi välttää harjoittelun aikana ja sen jälkeen. Harjoittelusta on vahvaa näyttöä esimerkiksi nilkkavammojen hoidossa sekä vamman uusiutumisherkkyyden pienentämisessä.

Oliko nämä sinulle jo tuttuja ohjeistuksia?

Lue myös!
Osa I: Kestävämpi keho – asiaa loukkaantumisesta

Lähteet mm. Dubois, Blaise – Esculier, Jean-Francois 2020. Soft tissue injuries simply need PEACE & LOVE. British Journal of Sports Medicine 2020: 54.

2 vastausta artikkeliin “Rauhaa ja rakkautta – liikuntavamman ensiapu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: