Kestävämpi keho – asiaa loukkaantumisesta

Liikkuessa sattuu ja tapahtuu. Monella meistä joku kehon osa muistuttaa vanhoista sattumuksista säännöllisesti, mahdollisesti jopa vuosien jälkeen itse tapahtumasta. Miksi näitä vaivoja kannattaa kuntouttaa ja mikä on fysioterapian tavoite erinäisten vammojen kanssa? Olisiko mahdollista urheilla läpi elämän niin, ettei mitään ikinä sattuisi? Tämä teksti on pohdintaa ja pohjustusta tuleville loukkaantumiseen liittyville kirjoituksille. Loukkaantumisten kuntoutus on yksi fysioterapian monista osa-alueista.

Kivusta puhuin lyhyesti edellisen blogitekstin alussa. Täysin kivuton elämä on mahdottomuus, eikä siihen voida eikä kannata pyrkiä, kuitenkin on mahdollista pienentää riskiä loukkaantua sekä loukkaantumisen sattuessa kuntouttaa keho niin, että palaudut kokonaisuudessa jopa parempaan kuntoon, kuin ennen loukkaantumista.

Jokainen kuntoutuminen on yksilöllinen prosessi, jonka aikana keskitytään siis paitsi itse vamman kuntoutukseen, myös pienentämään riskiä vamman uusiutumiseen sekä kehitetään koko kehon toimintaa vastamaan oman lajin, arjen, tekemisen vaatimuksia. Loukkaantumiset tapahtuvat useimmiten silloin, kuin keho tai sen alue on ylikuormittunut eikä enää pysty vastamaan sille asetettuihin vaatimuksiin.

Heti loukkaantumisen jälkeen tärkeää on hyvä ensiapu (josta täällä lisää!). Onnistuneeseen loukkaantumisen hoitoon kuuluu aina myös henkisen puolen vahvistaminen ja loukkaantumisen tarkastelu oikeasta näkökulmasta. Vaikka haittavaikutukset normaali tekemiseen on toki suuret, loukkaantuminen saattaa myös tarjota uusia mahdollisuuksia keskittyä kehittämään ominaisuuksia, jotka jäävät vähemmälle huomioille normaaliarjessa, Ammattilaisen tehtävä on tukea, vahvistaa ja auttaa loukkaantuneen kasvua ja kehitystä koko kuntoutusprosessin ajan.

Mitä jos loukkaantuminen olisikin mahdollisuus kehittää muita ominaisuuksia ja ”normaaliin” päästäisiin palaamaan entistä vahvempina?

Onnistuneen kuntoutuksen jälkeen olet vahvempi niin henkisesti kuin fyysisesti. Kuntoutus paitsi vahvistaa, myös valmistaa koko ajan kehoa palaamaan niihin aktiviteetteihin, jotka loukkaantumisen takia jäävät vähemmälle. Fysioterapialla ei tähdätä nopeampaan paranemiseen, sillä kudoksen paranemisprosessia ei pystytä nopeuttamaan, vaan tähdätään suorituskykyisempään kehon käyttöön palattaessa omaan lajiin tai ”normaaliin” elämään. Pelikentille palaa entistä vahvempi ja kestävämpi ihminen!

Älä jää yksin loukkaantumisen kanssa, vaan rohkeasti hae apua kuntoutukseen ammattilaiselta, me osaamme auttaa sekä loukkaantuneen alueen kuntoutuksessa että harjoitteluohjelman mukauttamisessa, sillä vain luovuus on rajana mitä kaikkea voit treenata ja kehittää, vaikka jokin kehon osa olisikin hetkellisesti poissa pelistä! Keksitään keinoja, joilla voit kaikesta huolimatta pysyä rakkaiden harrastusten parissa ja aktiivisena vammasta huolimatta! Muistathan, että kuntoutus kuuluu jokaiselle, taustasta huolimatta. Lajiin palaaminen ei viittaa vain urheilijaan, vaan jokaiseen, oli lajisi mikä tahansa tai loukkaantuminen häiritsee arjen tekemistä.

Mitä paremmin ensihoito pystytään toteuttamaan, sitä nopeampi paranemisprosessi. Mutta mitä hyvä ensihoito sisältää? Siitä asiaa tulossa! ❤

OSA II: Rauhaa ja rakkautta – lihasvamman ensiapu

2 vastausta artikkeliin “Kestävämpi keho – asiaa loukkaantumisesta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: