Asioita, joita jokaisen tulisi tietää selkäkivusta

Sunnuntai 18.10, ”selkäviikon” viimeinen päivä, ja sen kunniaksi asiaa selkäkivusta.

Alkuun lyhyt oppimäärä kivusta. Kivun tarkoituksena on hälyttää mahdollisista vaaroista, ennen kuin hälyttävälle alueelle tulee varsinaista vauriota. Aivot painaa hälytysnappia varuiksi, vaikkei vahinkoa keholle välttämättä ole tapahtunut.

Kuva: Pixabay

Kipu kertoo sen kokijalle, että jotain tekemisessä on muutettava. Selkäkivun syiden ymmärtäminen ei ole helppoa kenellekään ja se johtuu usein monista eri aiheuttajista. Kipu on aina todellinen kokemus, vaikka yksittäistä selittävää tekijää tai varsinaista vammaa ei löytyisikään. Joskus järjestelmät herkistyvät hälyttämään liian herkästi, tiedäthän sen auton, jonka varashälytin hälyttää, vaikka ketään ei olisi ollut mailla halmeilla? Näin käy joskus ihmistenkin kohdalla.

On asioita, joita jokaisen tulisi oppia selkäkivusta.

∆ Eräs tärkeimmistä muistettavista asioista, harvoin kyse on mistään vakavasta. Vaikka pitkään jatkunut selkäkipu voikin huolestuttaa, on erittäin epätodennäköistä, että syy kivun taustalla olisi vaarallinen.

∆ Vanha selkä kolottaa aina ja selkäkipu kuuluu vanhenemiseen? Tutkimusnäyttö ei tue laajalti olevaa käsitystä siitä, että ikääntyminen aiheuttaisi tai pahentaisi selkäkipuja! Näyttöön perustuva, aktiivinen kuntoutus voi auttaa kaiken ikäisiä ja kaikista lähtökohdista!

Selkäsi on vahva, eikä edes pitkään jatkuneeseen selkäkipuun liity useimmiten vakavaa vauriota! Selkäkivun taustalla olevat vammat paranevat noin kolmessa kuukaudessa. Selkäkivun jatkuessa pidempään, taustalla on luultavasti myös muitakin tekijöitä, kuten stressi, jännitys, väsymys, liikkumattomuus.

Kuvantaminen, kuten röntgen- tai magneettikuvat, harvoin kertovat selkäkivun syytä. Kuvantamisien perusteella annetuissa lausunnoissa käytettävät termit ovat usein pelottavan ja pahaenteisen kuuloisia. Lausunnoissa harvoin on mainittuna kyseisten vaivojen yleisyydestä myös kivuttomilla henkilöillä ja lausunto saattaa kuulostaa vakavammalta kuin onkaan. Kuvantamistulokset kertovat heikosti syistä kivun taustalla.

∆ Vaikka sinua sattuisi liikkuessasi, se ei tarkoita, että vaurioitat itseäsi liikkumalla. Kivun seurauksena kehosi on saattanut herkistyä hälyttämään hetkellisesti entistä herkemmin, joten etenkin alkuun on normaalia, vaikka liikkuminen aiheuttaisikin kipua. Useimmissa tilanteissa kipu lievittyy aktiivisuuden lisääntyessä.

∆ Ryhtisi ei ole syypää kivulle, on turvallista istua lysyssä, kierossa, kenollaan. Tärkein asia olisikin päivän aikaan vaihdella asentoa mahdollisimman usein! Paikallaan olo voi aiheuttaa kivun, jumin ja jähmeyden tunnetta ja kertookin lähinnä siitä, että kehosi kaipaa liikettä, verenkierron lisäämistä alueella.

∆ Keskivartalon lihasten heikkous ei ole syy selkäkipuun, itseasiassa usein kipu aiheuttaa lihasten jännittymistä. Kun sattuu, ihminen luonnollisesti ja automaattisesti jännittää lihaksiaan. Jokaisen lihaksen toiminnan kannalta on kuitenkin tärkeää, että lihas rentoutuu ja jännittyy vuorotellen. Ehkä kehityskohtana olisikin rentouden opettelemista?

∆ Selkä ei kulu käyttämällä, vaan vahvistuu liikkeessä. Opettele uusia liikemalleja, vaihtele asentoa, kuormita ja palaudu. Selkä saattaa tuntua jähmeältä, jos liikemallit ovat yksinkertaisia, mutta jähmeänkin tuntuisen selän saa vetreäksi liikkeellä.

Kovat kivut saattavat kuitenkin ymmärrettävästi säikäyttää, muista kuitenkin, että ne harvoin kertovat mistään vakavasta. Vaikka kipua esiintyisi, niin se ei tarkota että olisit jollain tapaa toiminnallasi vahingoittanut itseäsi. Injektiot, leikkaukset ja vahvat lääkkeet eivät yleensä paranna tai poista kipua.

Huomaatko tämän tekstissä toistuvan ilmiön? Oli syy taustalla mikä tahansa, usein liike on avainsanana. Selkä tykkää liikkeestä, vaihtelusta ja kuormituksesta! Selkäsi janoaa sitä, että olisi entistä vahvempi. Se ei kuitenkaan tarkoita että sun tarvitsisi mennä kuntosalille, jos sitä inhoat, juoksemaan, jos se on painajaisesi tai uimaan ”koska se on niiiiiiin hyvää liikettä!” Voidaan keksiä just sulle sopivat keinot ja siinä on vain luovuus rajana. Ammattilainen osaa auttaa juuri sinulle sopivat liikkeet, sinulle mieleisessä ympäristössä ja apu mahdollistaa sen, että voit jatkossakin nauttia täysin rinnoin harrastuksistasi ja sinulle mieleisistä asioista. ❤ Kehosi on pystyvä, kestävä ja kehittyvä.

Lähteinä esimerkiksi:

O’Sullivan, P. – Caneiro – O’Sullivan, K – Lin – Bunzli – Wernli – Keeffe 2019. Back to basics: 10 facts every person should know about back pain. British Journal of Sports Medicine.

Butler – Moseley 2013. Explain pain.

One thought on “Asioita, joita jokaisen tulisi tietää selkäkivusta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: